Strona główna1 » Prasa o nas

Prasa o nas

 

Poniżej prezentujemy Państwu artykuły o naszej firmie, które ukazały się w prasie w ostatnich latach.

 

alt

 
alt

 
alt

 
alt

 
alt

 
alt

 
alt

 
alt

 
alt
Krzysztof Mich, Super Express, 2004 r.

 

  alt
 

"26-letni Mikołaj Ulatowski nie pamięta swojego pradziadka, Feliksa Zielińskiego. Mikołaj urodził się w dwa lata po jego śmierci. Obecnie wraz z rodzicami, Hanną i Piotrem, prowadzi rodzinną firmę opierającą się na sprzedaży produktów, które z powodzeniem przechodzą próbę czasu. Feliks Zieliński założył firmę w 1927 r. w Częstochowie, a w 1948 r. przeniósł sklep do Warszawy na pl. Grzybowski. Dosyć małą powierzchnię sklepu wypełniają po brzegi użytkowe i ozdobne produkty z kutego żelaza oraz odlewy żeliwne. Jednak moją uwagę przykuwają duńskie piece i żeliwne patelnie. Nagle ogarnia mnie pragnienie posiadania żeliwnych kóz i piecyków w stylu retro (oraz dużego domu w którym mogłabym je wszystkie pomieścić). Kusząco wyglądają także piekarniki i drzwiczki do wędzarni. Na szczęście w mojej kuchni znajdzie się miejsce na żeliwne foremki na ciastka. Poza produktami przeznaczonymi do kuchni znaleźć także można niezwykle wytrzymałe akcesoria kominkowe (kosze na drewno, ekrany kominkowe), ogrodowe (ławki, krzesła, stoły) oraz domowe (kratki wentylacyjne, skrzynki na listy). Duży wybór jest także wśród ceramicznych kafli. „Wybieramy najlepsze wzory zwracając uwagę na wysoką jakość i rozsądne ceny”, mówi Mikołaj. Dodaje, że większość produktów pochodzi od małych przedsiębiorców i odlewni żeliwa z całego kraju. Najlepiej sprzedają się podstawki pod garnki. Wśród klientów je kupujących jest restauracja AleGloria. Niedawno zarządzanie sklepem Mikołaj przekazał dwojgu kompetentnym pracownikom, podczas gdy sam rozszerza sprzedaż przez internet. Jest dumny, gdy pokazuje mi oglądalność Zielińskiego na Allegro.pl. „Oceny są wyłącznie pozytywne”, mówi Mikołaj. Ponieważ jestem wielbicielką kuchennych gadżetów, uwagę Mikołaja przenoszę na garnki. Pracownik sklepu mówi, że polskie garnki żeliwne produkowane są metodami tradycyjnymi, w których używa się masy formierskiej opartej na piasku. Dlatego garnki te mają grubsze krawędzie i są cięższe od tych produkowanych metodami nowoczesnymi. Współwłaściciel sklepu, a zarazem właściciel łagodnego głosu, wskazuje na rodzaj garnka, w którym jego żona robi przepyszną pieczeń wołową. Natomiast pracownik poleca patelnię grillową, na której przyrządza steki. Jeśli dobrze zadba się o produkty z kutego żelaza oraz odlewy żeliwne, będą służyły przez lata i z pewnością przydadzą się waszym prawnukom."
Tekst oryginalny: Kit Bruczkowski, Warsaw Insider, XI 2007 r. Tłumaczenie: Maria Ulatowska


Przejdź do strony głównej